pe maalisk. 08 08:47:00 2024
Sunnuntaina 10.3. Jyväsjärven jäällä ajettavat jääravien SM-kisat saavat ympärilleen Lutakonaukion Talviriehan, ja suurelle yleisölle lajin eksotiikka tulee tutuksi Ylen lähetysten kautta. Klo 12:50 alkavissa SM-jääraveissa jaetaan Suomen mestaruudet kuudessa eri sarjassa.
Harva tällä hetkellä aktiivinen raviurheilija on kilpaillut jääraveissa yhtä paljon kuin Hankasalmella vaikuttava Pekka Vehviläinen, jolla on kokemusta jääraveista jo vuosikymmenten ajalta. Sunnuntaina Vehviläisellä on ajokit sekä kylmäveristen että lämminveristen kärrysarjoissa.
Mikä jääraveissa viehättää?
”Ylipäätään olosuhteet ja jääravien luonne. Tapahtuma on yhteisöllinen ja ihmiset lähellä. Hevosille – varsinkin nuorille hevosille – jääravit ovat hyviä paikkoja opetteluun. Usein jääraveja järjestävät hyvinkin pienet seurat ja yhdistykset. Ihmiset viihtyvät jääraveissa, ja Keski-Suomessa on aina ollut vahva jääravikulttuuri. Kyllä monta kertaa jääraveihin on lähdetty ihan kannatuksen vuoksi.”
Asiaan vihkiytymätöntä saattaa ihmetyttää, miten liukas jää sopii kilpailualustaksi. Millainen alusta jää on ravurille?
”Jos on tasainen jää pienellä lumipolanteella, se on yksi parhaita alustoja juosta. Mutta hevosen hyvä pito on jäällä ensiarvoisen tärkeää, eli pitää olla hyvät kengät ja hokit jalassa. Liukastumiset ja kengän irtoamiset voivat olla vaarallisia, joten kengittäjälle se on tarkka paikka. Meilläkin on tänään kengitetty SM-lähtöihin hevosia.”
SM-kisat ajetaan suoranajoina, mutta tavallisissa jääraveissa kaarteet ovat hevosille vaativia:
”Kallistuksen puute kaarteissa tuottaa vaikeuksia. Niinpä hevosilta vaaditaankin hyvää juoksutekniikkaa.”
Vehviläinen on tyytyväinen, kun omaa lajia päästään esittelemään hyvällä paikalla ja myös tiedotusvälineissä.
”Se on lajille mainio tilaisuus, että tällainen on saatu järjestettyä. Tätä ennenkin on järjestetty hienoja erikoistapahtumia mm. Haminassa ja Lempäälän Ideaparkissa. Ruovedellä oli puolestaan hieno tapahtuma moottoriurheilukeskuksessa. Kaikki tapahtumat, mihin ihmiset saadaan liikkeelle, ovat arvokkaita.”
SM-viikon kaltainen konsepti on Vehviläiselle mieluinen. Kaiken kokeneella ravi-ihmisellä on asiasta selkeä mielipide:
”Urheilulajien pitääkin tulla lähemmäs toisiaan. Ja tärkeä tämä on Kuninkuusravejakin silmällä pitäen. Näin saadaan kaupunkilaiset helpommin lajin pariin, vaikkei Killerikään kaukana ole. Ravitapahtumiin pitäisikin saada enemmän sähinää, ja viikonloppuisin olisi hyvä tehdä raveista juuri perhetapahtumia. Monesti paikallisraveista saa elämyksiä, jotka ovat rahaakin kalliimpia.”
Urheilullisesti kisat ovat mielenkiintoiset ja sunnuntain nostot kertovat monta hienoa tarinaa.
Villin Viksu on hieno esimerkki suomenhevosen monikäyttöisyydestä. Se on toiminut harrasteravurina ja montéssa. Se pärjää lasten lemmikkinä sekä ratsuna mainiosti, ja on ollut vanhainkodeissa tarjoamassa turpaterapiaa. 14-vuotias tamma otti talvella ensimmäiset montévoittonsa. Villin Viksu on myös hienossa kunnossa – se olisi ilman laukkaa ollut maanantaina Killerillä voittotaistossa. Villin Viksun omistaja, valmentaja sekä ratsastaja Reetta Tervonen on ollut hevosmaailmassa monessa mukana.
Pharaon Facen ilmoitettiin jäävän helmikuussa hyvin ansaituille eläkepäiville, mutta ruotsalaissyntyinen vanha herra tulee vielä mukaan SM-jäälle. Ruunan omistaja Kaisa-Leena Ahlroth on kovan urheiluperheen äiti, sillä Ahlrothin puoliso ja pojat ovat ansioituneita jääkiekkomiehiä – monet ovat nähneet Jesper Ahlrothin Tapparan paidassa. Ahlrothille hevonen tuli pari vuotta sitten, ja sitä on kilpailutettu jopa Tallinnassa asti. Ratsastaja Miisa Pulkkanen palkittiin vuoden 2023 monté-ohjastajana. Pulkkanen on myös erityisen etevä esteratsastaja.
Kymmenvuotias Mustamani otti viimeksi Killerillä pitkästä aikaa totoravivoiton. Jääraveissa ruuna juoksee uran sadannen starttinsa. Sunnuntain SM-kisassa Mustamania suosii nopeus – etenkin kova lähtönopeus. Taustalla oleva Tero Silvas on perheineen raviyhteisölle tuttu etenkin takavuosien teräsruunasta Vickwirestä. Ohjastajana toimiva Ville Koivisto on nouseva nimi kuskimarkkinoilla, ja jalasjärveläinen palkittiin vuoden 2022 komeettana Ravigaalassa.
Benjamin Song on Sari Tarvaisen silmäterä: Tarvainen on itse kasvattanut ruunansa, joka on laukaalaisen ensimmäinen valmennettava ravimaailmassa. Sami Vehviläinen on Benjamin Songin luottokuski, sillä ani harvoin on kukaan muu päässyt raveissa ruunan rattaille. Voittoja Benjamin Songille on kertynyt kymmenen – huomattavaa on, että tämä pelaajien painajainen on usein voittanut suurena yllättäjänä. Tauolta kisoihin palaava Benjamin Song ei ole tunnettu starttirakettina, mutta Jyväsjärven jäällä kaikki on mahdollista.
Kotiradan poneihin kuuluu Mosso, jonka omistaja Anni Halinen sai ohjastaa poneja ikänsä puolesta viime vuonna viimeistä kertaa. Sekä Mosso että Halinen palkittiin Keski-Suomen vuoden 2023 parhaiden ponien ja ohjastajien joukkoon – eikä ihme, sillä poni voitti kauden aikana peräti kolmetoista kertaa. Anni jatkaa Mosson taustalla, joten ohjastuksesta vastaa kokenut poniohjastaja Elena Honkonen. Mosso on vasta 8-vuotias, ja voi lähitulevaisuudessa nousta Suomen parhaiden B-ponien joukkoon.
Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi.