Keski-Suomi päihitti muut maakunnat kuninkuusravi- osallistujien määrässä

to heinäk. 18 19:52:00 2024



Keski-Suomi pitää tänä vuonna kotikuninkuusraveissaan hallussaan maakuntien osallistujamäärän ykkössijaa. Killerin kotiradalla kilpailee yhteensä neljä oritta ja kuningatarkisassa kolme tammaa.

Harri Kotilaisen valmentama, hallitseva ravikuningatar Lumi-Oosa näytti viime vuonna Kouvolassa, ettei ensikertalaisuus suinkaan ole este voitolle. Lumi-Oosa vei tänä vuonna nimiinsä myös Kohti Kuninkuusraveja -pisteytyksen kärkisijan.

“Viime vuonna meni yllättävän hyvin, vaikka pitkä matka oli vielä arvoitus, kun ei oltu sitä koskaan ajettu. Uskon, että siitä on piirun verran mahdollista parantaakin. Mutta kilpailu on tiukka. Se on todettu niin monta kertaa, että pienet asiat vaikuttavat, kun lähdöt ovat niin tasaisia”, Kotilainen pohtii.

Lumi-Oosan kanssa ei juuri kikkailla ennen pääkisaa, ja sen varusteetkin ovat hyvin pelkistettyjä.

“Pidetään hevonen kevyessä liikkeessä ja koitetaan pitää sen mieli hyvänä. Arkirutiineja tehdään, siis tehdään sellaisia asioita, mistä hevonen tykkää. Turha kikkailu vaan kostautuisi tässä vaiheessa”, Kotilainen kertoo.


Kolmen osalähdön kokonaisuus voisi sopia Issakan Valolle

Ensikertalaisena kilpailuun Keski-Suomesta lähtee Antti Tupamäen valmentama yhdeksänvuotias Issakan Valo.

“Kun hevonen tuli meille valmennukseen, se oli nousemassa ykkössarjoihin. Nyt se on pärjännyt ihan mukavasti. Keväällä näytti, että se hallitsee lähtöjä, mutta nyt on parhaat kilpakaverit tulleet myös mukaan, joten kyllä Kuninkuusraveissa pitää kaiken mennä nappiin, että pystymme ihan kärjessä taistelemaan.”

Tupamäki tuumaa, että kolme matkaa voisi oriille sopia, joskin muistuttelee, että se nähdään toki ensi kertaa vasta Kuninkuusraveissa.

“Mielenkiintoista nähdä. Voisin kuvitella, että kolme matkaa on pieni etu meille, kun hevonen ei ole näyttänyt yhteenkään starttiin väsymisen merkkejä. Kun ajetaan enemmän, niin tämä vahvuus voisi nousta paremmin esiin.“

Antti Tupamäen tallista kuningatarkilpailuun keskiviikkona vahvistettiin mukaan myös Landen Iita, kun Kuninkuusravien päätoimikunta vahvisti tammojen osalta kaksi viimeistä osallistujaa.

Tupamäki itse taas on kuninkuusravikävijä jo kolmannessa sukupolvessa.

“On kunnia saada hevosia mukaan, se on se suomenhevosten pääkilpailu. Lähdöt ovat vielä yleisöön meneviä ja niitä on niin jännittävää seurata.”


Disain-tammalla on kolme valttikorttia: sauna, varsa ja Kari Vepsä

Ensikertalainen kisassa on myös 12-vuotias Disain, jonka valmentaja Jouko Tarvainen on kertaalleen saanut nauttia kuninkuuskisan voitosta Patrikin Muiston kanssa vuonna 2009 Lappeenrannassa.

“No näinhän siinä silloin pääsi käymään. Patrikin Muisto teki rataennätyksen silloin Lappeenrannassa, ja edellinen oli kaksikymmentäkahdeksan vuotta vanha ja sen teki Kaarlo Partanen Vieterillä - saunamies hänkin.”

Jouko Tarvainen on puhunut pitkään saunan hyvää tekevästä vaikutuksesta hevoselle ja Disain saunookin säännöllisesti.

“Pappani oli kova hevosmies aikoinaan ja hän laitteli silloin sellaisia hevosia, joita oli vähän väärin käsitelty, ja hoiti niitä saunottamalla. Pappa sanoi, että jos haluat pitää hevosen terveenä ja hyvävointisena, niin sun pitää saunottaa hevosta.”

“Kun sitten aloin tehdä yhdeksänkymmentäluvulla hevosten lihashuoltoa, rakensin saunan. Saunominen vaikuttaa hevoseen kuten ihmiseenkin: lämmön vaikutuksesta aineenvaihdunta lisääntyy, verenkierto lisääntyy. Ja mieli rauhoittuu. Kun löylyveteen vielä lisätään suolaa, se suola puhdistaa hengityselimiä.”

Disainilla on kilpailuun saunan lisäksi toinen etu – se on kantavana.

"Siellä on pikkuinen kyydissä, että jos se antaisi lisäpotkua meille vielä sitten. Kyllä siinä on monta etua, tiineys usein rauhoittaa tammaa ja toki hormonaalisestikin vaikuttaa.”
Disainin kolmas valttikortti on tamman mentaalisesta hyvinvoinnista vastaava hevosmies Kari Vepsä. Vepsä on tulossa mukaan myös Kuninkuusraveihin ja yhteistyössä kohtaavat eri hevosurheilun muodot.

“Olen aina sanonut, että sillä ei ole mitään väliä mitä hevosen kanssa ihminen touhuaa, mutta yhteistyöhön ja ymmärrykseen pitää päästä. Karin menetelmä on kiehtonut siitä lähtien kun ensi kerran kuulin tai luin näistä asioista. Ympäri maapalloa löytyy vaikka minkälaista hevoskuiskaajaa, jos vain haluaa tietoa. Ja sitten kun muistelee meidän papan neuvoja ja yhdistelee niitä, ovat aika samanlaisia.”

Keski-Suomen kovan edustajiston täydentävät pihtiputaalaisen Antti Ojanperän tallista kuninkuuskilpaan lähtevät kolminkertainen ravikuningas ja miljoonan euron voittosumman toukokuussa rikkonut Evartti tallikavereidensa Herra Heinämiehen ja Vappuäijän kanssa. Tutustu Ojanperän tallin kuninkuusravivalmisteluihin tässä!